Openingstijden

We vliegen normaliter vanaf 09:00 uur in de ochtend tot 18:00 uur in de avond. Onze receptie en administratie houden de onderstaande zomer en winter- openingstijden aan.

Het kàn overigens voorkomen, vooral tijdens de drukke zomermaanden, dat de vliegactiviteiten nog een uurtje doorgaan nadat de winkel en administratie gesloten zijn.

Dit is dan afhankelijk van het weer, of de verkeerstoren van het vliegveld bemand is en van de drukte.

Zomerperiode

Onze zomerperiode duurt van 1 April tot en met 31 Oktober. Deze dagen vliegen we elke dag en zijn we alle dagen van de week geopend.

Maandag:
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

09:00 – 18:00
09:00 – 18:00
09:00 – 18:00
09:00 – 18:00
09:00 – 18:00
08:20 – 18:00
09:00 – 18:00

Winterperiode

Onze winterperiode duurt van 1 November tot 31 Maart. Tijdens deze maanden is ons kantoor op weekdagen wel geopend maar vliegen we niet.

Maandag:
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten

Vlucht boeken Cadeaubon kopen

Kom eens bij ons kijken!

Bezoekers en toeschouwers zijn altijd van harte welkom bij Tessel Air en het in hetzelfde pand gevestigde Paracentrum, ook als je niet van plan bent om bij ons te komen vliegen! Naast de landingsbaan en het landingsgebied van de parachutisten staan er picknick tafels, zitbanken en standstoelen speciaal voor toeschouwers.

En mocht je bij het zien van zoveel lucht spektakel nu jezelf overtuigen om ook te willen vliegen: we kunnen bijna altijd op dezelfde dag nog wel een plekje voor je vinden!

Adres- en bedrijfsgegevens

adres gegevens

Tessel Air BV
Postweg 128
1795 JS De Cocksdorp, Texel

Tel: +31(0) 222 311464
Fax:+31(0)222 311414

info@tessel-air.nl 

Bedrijfs gegevens

Rabobank 3625.04.040
IBAN: NL89RABO 0362504040
Swift/Bic: RABO NL 2 U

KvK Alkmaar: 37036523
BTW: NL001135144B01

routebeschrijving

met de auto

In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

Google maps
met het openbaar vervoer

Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon +31 (0) 222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

vlieg je met ons mee naar 1500 voet ?

+/- 500 meter

Contactformulier

Stuur een bericht

Je kunt ons een bericht sturen door het contactformulier in te vullen.

Houd er a.u.b. wel rekening mee dat we soms èrg veel emails krijgen en we er soms even over kunnen doen om te antwoorden. We proberen elke email binnen 3 werkdagen te beantwoorden.

Kijk dus vooral of je vraag niet beantwoord is bij de veel gestelde vragen onder aan deze pagina.   Veel gestelde vragen

  Veel van onze gasten hebben best wat vragen over het maken van een rondvlucht of een rondvlucht speciaal (introductie tot vlieglessen). De meeste vragen komen vaak terug; die hebben we hier voor he op een rij gezet.

  Algemeen

  Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Precies het weer voorspellen is helaas nog niet heel goed mogelijk. Vooral een paar dagen van te voren niet.

  Gelukkig kunnen we al snel een mooie rondvlucht of rondvlucht speciaal maken. Weer condities die roet in het eten kunnen gooien zijn:

  • Erg harde wind (7 beaufort en harder)
  • Laag hangende bewolking (1000 feet / 300 meter en lager)
  • Heel harde regen (als de weilanden blank komen te staan)

  Hieronder enkele links naar website die wij gebruiken. Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

   

  Windfinder.com Buienradar.nl Yr.no

  Bij onze balie verkopen we chocolade repen en blikjes redbull. Op het terrein staan verder verschillende drank en snack -automaten.

  Iets verderop op het vliegveld is het vliegveld restaurant te vinden. Het restaurant heeft een groot terras met direct uitzicht op de start en landingsbaan.

  Bijna alle fasen van het kalenderjaar hebben hun eigen charme voor wat het vliegen betreft. Van heldere blauwe luchten in de zomer tot winterse dagen waarop het eiland onder een witte sneeuw deken is bedekt; vliegen is eigenlijk altijd fantastisch mooi.

  In het vliegtuig zit je bovendien warm en droog: last van kou of warmte zul je niet snel hebben.

  Bij het vliegen met kleine vliegtuigen moeten we er altijd goed op letten dat we niet over ons maximale start gewicht heen komen. Dan zou het vliegtuig niet op tijd de lucht in kunnen komen. De zogenaamde 'weight & balance' berekeningen moeten dan ook voor elke vlucht worden uitgevoerd.

  Passagiers tot en met 100kg. kunnen we meestal zonder problemen plaatsen. Het wordt vaak wel wat lastiger als alle passagiers in een groepje 100kg. of meer wegen. Het kan dan ook voorkomen dat we (letterlijk) wat moeten schuiven met de indeling als alle passagiers zwaarder dan 85kg. zijn. Dit lukt eigenlijk bijna altijd wel zonder noemenswaardige problemen.

  Het maximale gewicht om mee te kunnen vliegen is 115kg.

  Hoogtevrees is voor veel mensen een reden om niet te willen vliegen, maar dat gaat gelukkig niet op!

  Tijdens de vlucht verlies je binnen een paar seconden je normale referentiekader waaraan je (onbewust) afleidt dat je 'hoger' bent dan normaal gesproken. Je brein heeft het dus simpelweg niet door.

  Alleen als je specifiek vliegangst hebt is het niet aan te raden om zomaar een rondvlucht te gaan maken. Maak in dat geval een speciale afspraak (op een rustig moment) zodat de piloot je extra kan begeleiden voordat jullie de lucht in gaan. Jaarlijks komen er ontzettend veel mensen specifiek bij ons vliegen om van hun vliegangst af te komen.

  Een rondvlucht is relatief ongevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker. Onze vliegtuigen zijn bovendien ontzettend goed onderhouden, een prettige gedachte.

  Honden zijn welkom op ons terrein. Wel lopen er vaak andere viervoeters rond.

  Een paar voor de hand liggende huisregels:

  • De hond moet altijd aangelijnd zijn, geen uitzonderingen.
  • De hond moet altijd onder begeleiding van zijn van een baasje, iemand moet de riem altijd vasthouden.
  • Ongelukjes moet je zelf opruimen.

  Rondvluchten

  Kortgezegd kun je met maximaal 5 personen tegelijk een vliegtuig delen. Het grote type rondvlucht vliegtuig, de Cessna 206, heeft namelijk 6 stoelen. En een daarvan is natuurlijk voor de piloot bestemd. Het kleinere type rondvlucht vliegtuig, de Cessna 172, heeft vier stoelen waarvan er maximaal 3 voor passagiers beschikbaar zijn.

  Wil je met een grotere groep een rondvlucht maken dan kun je of na elkaar vliegen of kunnen we meerdere vliegtuigen tegelijk inzetten. In het laatste geval kunnen de toestellen dan in formatie de rondvlucht maken; een fantastisch gezicht!

  Bij het vliegen met kleine vliegtuigen moeten we er altijd goed op letten dat we niet over ons maximale start gewicht heen komen. Dan zou het vliegtuig niet op tijd de lucht in kunnen komen. De zogenaamde 'weight & balance' berekeningen moeten dan ook voor elke vlucht worden uitgevoerd.

  Passagiers tot en met 100kg. kunnen we meestal zonder problemen plaatsen. Het wordt vaak wel wat lastiger als alle passagiers in een groepje 100kg. of meer wegen. Het kan dan ook voorkomen dat we (letterlijk) wat moeten schuiven met de indeling als alle passagiers zwaarder dan 85kg. zijn. Dit lukt eigenlijk bijna altijd wel zonder noemenswaardige problemen.

  Het maximale gewicht om mee te kunnen vliegen is 115kg.

  Eigenlijk niet. Heel kleine kinderen moeten natuurlijk wel vergezeld worden door een volwassene maar een echte minimumleeftijd is er niet

  Voor kinderen hebben we speciale stoelverhogers en kussens zodat ze goed naar buiten kunnen kijken én veilig in de gordels kunnen zitten.

  We vliegen relatief laag boven de grond zodat je alles goed kunt zien. Meetal tussen de 1000 en 2000 voet.

  Niets bijzonders eigenlijk. Als de buiten temperatuur koud genoeg is om een jas te dragen dan kun je die in het vliegtuig ook aan houden. Het vliegtuig heeft een verwarming net als een auto. Je kunt je jas dan aanhouden of uitdoen, maar net wat je wilt.

  De meeste spullen zoals een handtas, telefoon of rugzak kun je gewoon met je meenemen tijdens de rondvlucht. Mocht je meer of grotere spullen bij je hebben dan hebben we kluisjes beschikbaar die je gratis mag gebruiken.

  Jazeker! We hebben voor onze receptie een toeschouwers ruimte met picknick tafels. Daar zit je aan de start en landings -baan en kunnen vrienden en familie je zien instappen, taxïen en natuurlijk zien opstijgen en landen.

  Rondvlucht Speciaal

  Tijdens een gewone rondvlucht hoef je zelf niets te doen en voert de piloot alle handelingen uit.

  Bij een rondvlucht speciaal introduceren we je met het nemen van vlieglessen:

  • Eerst theorie les op de grond (groundschool)
  • Daarna de les in praktijk brengen in de lucht (zelf vliegen)

  De piloot zorgt voor het opstijgen en landen en laat je onder zijn begeleiding daarna zelf sturen gedurende de vlucht. Je doet daar dan de eerste vliegoefeningen en kunt dan proeven aan de wondere wereld van de leerling piloot!

  Bij het vliegen met kleine vliegtuigen moeten we er altijd goed op letten dat we niet over ons maximale start gewicht heen komen. Dan zou het vliegtuig niet op tijd de lucht in kunnen komen. De zogenaamde 'weight & balance' berekeningen moeten dan ook voor elke vlucht worden uitgevoerd.

  Passagiers tot en met 100kg. kunnen we meestal zonder problemen plaatsen. Het wordt vaak wel wat lastiger als alle passagiers in een groepje 100kg. of meer wegen. Het kan dan ook voorkomen dat we (letterlijk) wat moeten schuiven met de indeling als alle passagiers zwaarder dan 85kg. zijn. Dit lukt eigenlijk bijna altijd wel zonder noemenswaardige problemen.

  Het maximale gewicht om mee te kunnen vliegen is 115kg.

  Een maximum leeftijd is er niet. De minimum leeftijd is afhankelijk van de jonge aspirant vlieger; die moet groot genoeg zijn om bij de yoke (stuurwiel) te kunnen.

  Als een kind groot genoeg is om voorin een auto te kunnen en mogen rijden (zonder stoelverhoger) dan is het kind meestal ook net groot genoeg om aan de rondvlucht speciaal deel te nemen.

  Jazeker, er kunnen maximaal twee passagiers meevliegen tegen een sterk gereduceerde prijs. Dit is ter plaatse bij het inchecken bij te boeken.

  Er is geen speciale voorbereiding nodig om deel te nemen met de rondvlucht speciaal

  De meeste spullen zoals een handtas, telefoon of rugzak kun je gewoon met je meenemen tijdens de rondvlucht. Mocht je meer, of grotere spullen bij je hebben dan hebben we kluisjes beschikbaar die je gratis mag gebruiken.

  Jazeker! We hebben voor onze receptie een toeschouwers ruimte met picknick tafels. Daar zit je aan de start en landings -baan en kunnen vrienden en familie je zien instappen, taxïen en natuurlijk zien opstijgen en landen.

  Reserveren / boeken

  Je kunt een vlucht boeken / reserveren via onze online boekingspagina.  

  Je kunt ook in persoon aan onze balie een vlucht afrekenen en reserveren, het is dan natuurlijk alleen de vraag of er die dag nog plekje beschikbaar is.

  Die ontvang je direct na het maken van je boeking per email (check ook je spamfolder even als je de mail niet ziet binnenkomen).

  Je kunt je boeking / reservering verzetten door ons te bellen op 0222 311464 of door een email te sturen naar info@tessel-air.nl.

  Mocht je vanwege de weersomstandigheden twijfelen of je vlucht wel door kan gaan dan raden we je aan om ons te bellen voor vertrek van huis om te informeren naar het weer. Als we zeker weten dat het weer niet goed genoeg is om te gaan vliegen bellen we overigens zelf zo snel mogelijk. Als je van ver moet komen kan het dan zijn dat je al onderweg bent naar Texel.

  Gelukkig komt het niet vaak voor dat de weersomstandigheden het niet toestaan om te gaan vliegen

  Cadeaubonnen

  Cadeaubonnen koop je via de online cadeaubonwinkel op deze website. De cadeaubon wordt na het voltooien van de betaling per mail naar je toegezonden.

  Ook is het mogelijk om ter plaatse, aan onze balie, een cadeaubon te kopen.

  De cadeaubon wordt na het voltooien van de betaling naar je gemaild.

  Nee, we versturen geen fysieke cadeaubonnen meer per post. Dit deden we vroeger wel maar we zijn er achter gekomen dat we daar èn niet ontzettend goed (snel) in zijn èn dat bijna iedereen ook tevreden is met een bon die digitiaal (per email) verzonden wordt.

  Op de cadeaubonnen heb je recht van retour mits je binnen 14 dagen na de aankoopdatum aangeeft hier gebruik van te willen maken.

  Je kunt een vlucht boeken / reserveren door het reservering formulier in te vullen. 

  Online een reservering aanvraag indienen kan overigens alleen als je al voor een vlucht hebt betaald. Dus als je een cadeaubon hebt gekocht in onze cadeaubonnen shop of als je een ticket of voucher via een ticket- of voucher website hebt gekocht.

  Je kunt ook in persoon aan onze balie een vlucht afrekenen en reserveren.

  Jazeker, bij het maken van de reservering kun je aangeven wat je gewenste vluchtduur is en wat voor cadeaubon je hebt.

  Mocht de gelukkige ontvanger van de cadeaubon langer willen vliegen dan wordt de waarde die de cadeaubon vertegenwoordigd in mindering gebracht van het totaal bedrag.

  Verreweg de meeste mensen kiezen uiteindelijk voor de vlucht van 45 minuten (over de wadden naar de zeehonden kolonie), dit komt dus regelmatig voor.

  Een cadeaubon is tot en met twee jaar na de datum van aankoop geldig.

  Dit vinden we altijd heel erg jammer. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag vliegen.

  Als de koper van de cadeaubon binnen 14 dagen na de verkoopdatum van de cadeaubon aangeeft de bon te willen retourneren dan kan dat volgens de richtlijnen van de wet koop op afstand.

  Als er meer dan 14 dagen na de aankoopdatum zijn verstreken dan is een retour niet meer mogelijk.

  Het staat je altijd vrij om de bon weg te geven of te verkopen aan iemand anders; de bonnen zijn namelijk niet persoonsgebonden

  .

  Heb je een cadeaubon van onze website, neem dan contact met ons op dan kunnen wij je vaak nog helpen. Cadeaubonnen van externe bedrijven moeten wij voor de verloopdatum innemen, neem contact op met de uitgever van de bon indien de bon is verlopen.

  Locatie

  Tessel Air BV
  Postweg 128
  1795 JS De Cocksdorp, Texel

  Tel: +31(0) 222 311464
  Fax:+31(0)222 311414

  info@paracentrumtexel.nl

  Met de auto:

  In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

  Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

  Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het vliegveld vanzelf aan je rechterhand.

   

  Met het openbaar vervoer:

  Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

  De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

  De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

  De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

  In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

  Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

  Paracentrum Texel

  • Tandem parachutesprongen
  • Static line parachute opleidingen
  • Vrije val parachute opleidingen
  • Gevestigd in het zelfde pand (onderdeel van hetzelfde bedrijf)
  • www.paracentrumtexel.nl 

   

  Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

   

  Restaurant De Vlijt

  • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
  • Groot buiten en binnen -terras
  • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
  • Groot springkussen voor kinderen
  • www.devlijttexel.nl

   

  Hotel De Vlijt Texel

   

  Zweefvliegclub Texel

  Texel is een van de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Er is het hele jaar door dan ook ontzettend veel te doen en te beleven.

  Bekijk de website van de plaatselijke VVV voor een overzicht: www.texel.net/nl/zien-en-doen. Of bekijk de agenda: www.texel.net/nl/agenda.

  Een paar aanraders:

  Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachting mogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

  VVV Texel kan het beste informatie geven over de beschikbaarheid.

  We hebben zelf ook een Hotel, vlakbij het vliegveld. Dit is het EilandHotel Texel. Daar zijn we helemaal ingesteld op parachutisten en vliegers. Ideaal voor wie op zoek is naar een gezellig verblijf tegen Texel’s laagste tarieven.

  Texel.net (VVV) eilandhoteltexel.nl

  Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

  Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.